Te n t o o n s t e l l i n g
 
GORONTALOSTRAAT

1 Gorontalosstraat
2 De Distileerkeltel
3 Landhuis Arnhem
4 Bukkum
5 Kaurischelp
6 Westerbork

In ons land zijn talloze sporen van migratie, slavernijverleden en koloniale geschiedenis te vinden. Tot ver in de twintigste eeuw beschouwde Nederland Indonesië en Suriname als eigendom; Nederlanders voelden zich daar de machthebbers. De Antillen zijn nog steeds onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, met een status aparte voor Aruba.
Door in het ‘moederland’, Nederland aan de Noordzee, straatnamen naar de overzeese gebiedsdelen te noemen, zou de bevolking meer binding krijgen met het koninkrijk overzee, zo was de gedachte.

Deze tentoonstelling is gemaakt om het bewustzijn van onze grensoverschrijdende geschiedenis te vergroten. Veel huidige inwoners van Nederland, of hun voorouders, reisden vanuit andere delen van de wereld hierheen. Migranten laten hun sporen na in het culturele landschap. Zo is Madurodam een herdenkingsmonument voor de uit Curaçao afkomstige George Maduro, die in februari 1945 als krijgsgevangene in Dachau overleed. De volgende voorbeelden kunnen met vele andere worden aangevuld.