P r a k t ij k v o o r b e e l d e n
 
MUSEA EN DE ARUBAANSE GEMEENSCHAP

Titel van het project/product: Multicultureel Museum
Naam erfgoedinstelling: Biblioteca Nacional Aruba
Plaats: Oranjestad
Provincie: Aruba
Website: www.bna.aw

Algemene informatie
Soort erfgoedinstelling: bibliotheek
Samenwerkingspartners: Het Archeologisch Museum Aruba (AMA) heeft het concept voor deze tentoonstelling voorgedragen in het kader van de “ Culturele Maand” van het Nationaal Bibliotheek die in 2003 aan de thema “Musea en de Arubaanse gemeenschap” werd gewijd. Het AMA heeft tevens een korte cursus over presentatietechnieken verzorgd aan studenten van de “Instituto Pedagogico Arubano” (IPA). De IPA (docentenopleiding) had de uitwerking van het concept van de tentoonstelling en de begeleiding van de deelnemende bevolkingsgroepen verzorgd.
Financiering: Prins Bernhard Fonds

Omschrijving van het project/product
Biblioteca Nacional Aruba organiseerde in samenwerking met de diverse musea op het eiland in september 2003 een culturele maand. Het thema van deze maand was “Musea en de Arubaanse gemeenschap”. Binnen het programma van deze maand stond de realisatie van een “tijdelijke multiculturele museum”.
- Waar bevond het project zich? De tentoonstelling bevond zich in de expositiezaal van het Nationaal Bibliotheek
- Wanneer was het? 30/9/2003 – 10/11/2004
- Welk medium/welke media werd(-en) gebruikt? De deelnemende groepen o.l.v. de IPA studenten hebben gebruik gemaakt van verschillende objecten van hun eigen collecties en hebben voor de presentatie van sommige thema’s ook objecten vervaardigd. Elke groep kreeg een houten menselijk figuur van ongeveer één meter die zij mochten “versieren” en die boven hun presentatie ruimte hing.
- Wat waren de doelstellingen van het project?
Doelstelling van het project was tweeledig:
1) Die personen en instanties die betrokken waren bij de realisatie en de bezoeker een beeld geven van de veranderde functie en rol die een modern museum binnen de samenleving heeft.
2) Het multiculturele gezicht van Aruba op een positieve manier onder de aandacht te brengen en op die manier bij te dragen aan Nation Building
- Voor wie was het bedoeld? Het project richtte zich op de Arubaanse samenleving als geheel. Het streven was om een veertiental op Aruba vertegenwoordigde bevolkingsgroepen zich te laten presenteren. Gezien de omvang van het project was het onmogelijk om alle groepen deel te laten nemen.
- Welke manier van leren/welke benadering werd betrokken? De sudenten van IPA hebben een zeer praktijkgerichte training gehad over het opzetten van een tentoonstelling en het organiseren van hun deel van de expositie met één bevolkingsgroep. De bezoeker kon middels installaties, objecten en geluid de tentoonstelling ervaren.
- Werden er meerdere zintuigen aangesproken? Het gebruik van geslaagd zo ook de echte maaltijd die op de opening als deel van de tentoonstelling werd gebruikt.
- Werden er kunstobjecten betrokken en zo ja, welke? Ja, de groep uit Mexico bijvoorbeeld heeft eigen kunstwerk gebruikt om hun thema zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren.
- Waren er andere vormen van kunst betrokken en zo ja, welke?
De houten “poppjetjes” die door elke groep op hun eigen manier versierd waren kregen de “status” van nieuw vervaardigde “kunst”.
- Welke vormen van erfgoed waren betrokken? De thema’s die gekozen waren hebben veel informatie over immaterieel cultuur boven water gebracht.
- Wat hield het voorbereidend werk - kort gezegd - in? Ruim twee maanden voor het opzetten van de expositie gingen de IPA studenten aan de slag met het begeleiden van hun groep.
- Wat is er bekend over een eventueel vervolg van het project? De tentoonstelling was later voor ongeveer een maand in de SINFA gallery van San Nicolaas te bezichten. (SINFA is “ The San Nicolas Foundation for the Arts”).
- Hoe ging het participatieproces – kort gezegd – in zijn werk? De studenten waren onder leiding van een begeleider van hun school en één beeldende kunstenares die speciaal voor dit project was aangetrokken.
- In welke mate was er sprake van vernieuwing en in welk aspect van het project? Alle instanties die bij dit projekt betrokken waren hebben een vernieuwende beeld gekregen van de rol die musea kunnen spelen binnen de gemeenschap. Door het “verzamelen” van objecten van verschillende bevolkingsgroepen, het concipieren en uitvoeren van de exposities en het verzorgen van de rondleiding hebben deelnemers tevens een beter begrip van de bevolkingsgroepen.

Publieksdoelgroep:
Algemeen. De expositiezaal van de Biblioteca Nacional wordt door kinderen,jongeren en volwassen bezocht. Voor deze tentoonstelling zijn ook schoolbezoeken georganiseerd. Door de tentoonstelling ook in San Nicolaas op te zetten is tevens getracht de engelstalige deel van de bevolking te bereiken.

Nadere omschrijving deelnemersdoelgroep
- Wat was de culturele achtergrond van de doelgroep? De groepen waren van: India, Colombia, Nederland, Nederlandse Antillen, China, Dominicaanse Republiek, Haiti, Aruba, Portugals, Engelse Caraiben, Suriname, Verenigde Staten, Venezuela, Filipijnen, Mexico.
- Wat was de culturele achtergrond van de uiteindelijke deelnemers?
Idem
- Wat was de overheersende leeftijdscategorie onder de deelnemers?
Rond de dertig

Aantal deelnemers en betrokkenen
- hoeveel directe deelnemers: 10 studenten die elk twee bevolkingsgroepen begeleidden; de bevolkingsgroepen werden vertegenwoordigd door 2-6 personen; één docent van IPA; één beeldende kunstenaar; medewerkers van de BNA (5); medewerkers van het AMA (3).

Continuïteit van het project, inhoudelijk
Resultaten lange termijn, op het gebied van:
- Samenwerking tussen organisaties De samenwerking tussen de BNA, IPA en het AMA zet zich voort in diverse projecten
- Samenwerking tussen doelgroepen en organisaties De samenwerking tussen de verschillende organisaties en de bevolkingsgroepen idem

Effect:
- Is het project geëvalueerd? Helaas nog niet
- Is het project aanpasbaar? Ja

Praktische en paradoxale valkuilen (‘lessons learnt’)
- organisatie project
- inhoudelijk
- samenhangend
 
> download pdf 'Musea en de Arubaanse gemeenschap'

> zie overzicht voorbeelden

> back